sobota, 17 stycznia 2015

Na śniadanie...Pieczona Owsianka!

Witajcie! 

Dziś przychodzę do Was z pieczoną owsianką, która znalazła się w mojej akcji na durszlaku! 
Od rozpoczęcia akcji na początku Stycznia, pojawiło się już kilka pieczonych owsianek; przyznam się, że takiej wersji jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować. Dzisiaj z lodówki wyciągnęłam borówki i przygotowałam to smaczne śniadanie...chociaż na moim talerzu nie prezentuje się ona tak samo pięknie, jak w oryginalnym przepisie! Autorka przepisu poleca podawać ten posiłek z jogurtem lub bitą śmietaną. Kiedy to przeczytałam, przypomniałam sobie, że jakiś czas temu, Anita - autorka bloga RelishForLife - poleciła mi kupić mąkę kokosową i stworzyć domowy jogurt kokosowy. Tak się składa, że w zeszłą Niedzielę wybrałam się do sklepu ze zdrową żywnością i kupiłam nowe produkty. Tym razem nie mogłam przepuścić takiej okazji, tym bardziej, że w owsiance też są wiórki kokosowe; połączenie idealne. 



Owsianka - Składanki:
2/3 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki borówek
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki wiórków kokosowych 
jajko
szczypta soli

Jak przygotować?
Mleko łączymy z jajkiem. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Na koniec wsypujemy borówki i znów wszystko delikatnie mieszamy. Przelewamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok.30min w 180 stopniach. 

 Jogurt Kokosowy - Składniki:
1 opakowanie jogurtu naturalnego(ok.400g)
40g mąki kokosowej
1 łyżka miodu

Jak przygotować?
Bardzo prosto. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. 

Smacznego!
Styczniowe Owsianki

14 komentarzy :

  1. pyszna ta owsianka, a w szczególności podoba mi się obecność borówek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam,mniam,pyszna owsianka,a pomysł z jogurtem domowym genialny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie musimy zrobić taki jogurt bo uwielbiamy wszystko co kokosowe :)
    Mamy teraz ogromny apetyt na borówki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię tradycyjnej owsianki, ale taka pieczona może być naprawdę dobra. Wygląda bardzo apetycznie. Super pomysł z tym jogurtem, muszę wypróbować, bo kocham wszystko co kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś bardzo nie lubiłam owsianki, ale po jakimś czasie się do niej bardziej przekonałam. Fakt, pieczona smakuje inaczej, moim zdaniem lepiej :)
      Jogurt polecam :)

      Usuń
  5. Muszę spróbować tego jogurtu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ŁAŁ! Muuuszę taką sobie zrobić! Wygląda bosko!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zaproszenie :) Pomyślę nad jakimś przepisem :)

      Usuń
  7. Bardzo estetycznie podane, chyba te zapiekanie daje taki super efekt wizualny tej owsianki, aż chce się ją zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam pieczonej owsianki. Ta Twoja wygląda genialnie. Będę musiała wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. Chodzi za mną pieczona owsianka i chodzi, postanowione w weekend robię :-) pysznie wygląda. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi będzie jak zostawisz po sobie ślad!
Z góry dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.