środa, 18 lutego 2015

Prażona Ciecierzyca

Witajcie! 

W naszych domach często brakuje zdrowych przekąsek, natomiast chęci na nie zwykle jest o wiele więcej. Bardzo łatwo pokusić się na coś słodkiego lub słonego ze sklepu, co zwykle nie jest dla nas zdrową alternatywą. Z tego względu dziś przedstawiam Wam wersję, która jest bardzo zdrową, chrupiącą i smaczną opcją - Prażona Ciecierzyca. 

Pieczona, Prażona Ciecierzyca, Cieciorka,


Składniki:
250g suchej Ciecierzycy,
2 łyżki Mielonej Słodkiej Papryki( lub inna ulubiona przyprawa),
2 łyżki Oliwy z Oliwek
Ewentualnie sól 

Jak przygotować?
Ciecierzycę musimy zamoczyć w wodzie na całą noc. Następnego dnia w plastikowym pudełku wymieszałam oliwę wraz z mieloną papryką oraz małą ilością soli himalajskiej. Przed pieczeniem ciecierzycę możemy ugotować. Ja natomiast ten krok pominęłam i po odcedzeniu wrzuciłam ziarna do plastikowego pudełka z przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.  Zamykamy pudełko i dobrze mieszamy, aby mieszanka pokryła wszystkie ziarna (można też wymieszać rękami, jeśli nie mamy pokrywki od pudełka). Przekładamy ciecierzycę na blaszkę, którą wcześniej musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni i pieczemy przez      30-40 minut (w zależności od piekarnika). Osobiście pod koniec pieczenia nastawiłam piekarnik na funkcję grillowania. 

Uwagi - Jeżeli zdecydujecie się piec ciecierzycę w wyżej temperaturze, koniecznie musicie co jakiś czas ją mieszać, aby się nie przypaliła. Moim zdaniem - warto co jakiś czas mieszać ziarna w piekarniku, nawet jak są w niższej temperaturze. Czasem czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego warto sprawdzić kilka ziaren, kiedy się jeszcze pieką, żeby sprawdzić czy są dla Was wystarczająco chrupiące. 




Smacznego!

17 komentarzy :

  1. Tak się na to czaję i czaję, muszę w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię dzisiaj, bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że tak samo będą Ci smakowały :)

      Usuń
  3. Świetna jest, idealna jako przekąska zamiast chipsów w czasie oglądania filmu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oo super przepis na zdrową ciecierzycę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo, od dawna kusi mnie wersja prażona, ale jeszcze nie miałam odwagi zrobić. W takim razie na dniach moczę ciecierzycę i zabieram się za robotę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mnie intryguje jej smak, muszę koniecznie wypróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna propozycje do pochrupania i jaka zdrowa zamiast chipsów.

    OdpowiedzUsuń
  8. Spróbowałam i jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę wypróbować. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi będzie jak zostawisz po sobie ślad!
Z góry dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.