Witajcie!
Dzisiaj mam dla Was bardzo smaczny, zielony krem, gdzie królują szparagi. Jeśli macie ochotę na obiad, który przygotuje się PRAWIE sam (bo tylko trzeba pokroić, wrzucić do garnka i zmiksować) to zapraszam do przeczytania tego postu! :)
Składniki:
250g szparagów
2 średnie ziemniaki
1 duża marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
800ml bulionu
2 łyżki oliwy z oliwek
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
Jak przygotować?
Wszystkie warzywa umyć i obrać. Oderwać twarde końcówki szparagów, resztę pokroić na mniejsze kawałki, ok. 3 cm. Następnie marchewkę pokroić na małe krążki, resztę warzyw w kostki. Czosnek z cebulą podsmażamy przez ok. 2 minuty na oliwie. Teraz przekładamy czosnek z cebulą do garnka i dodajemy resztę warzyw. Zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Następnie miksujemy zawartość garnka na gładki krem, dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową - ilość według upodobań. Ponownie mieszamy.
Do dekoracji użyłam jogurtu greckiego.
Smacznego!
Lubię takie proste przepisy :) gdy krem się robi, ja mogę poświęcić ten czas sobie lub dobrej książce :)
OdpowiedzUsuńO to właśnie czasem chodzi :D
UsuńOj prezentuje się przepięknie, nic tylko spróbować odtworzyć to danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja - ale dopiero od zeszłego roku!
UsuńKremu ze szparagów jeszcze nie robiłem, ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy kremy ;)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam, muszę częściej zacząć je robić :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie. Nie robiłam jeszcze kremu ze szparagów, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie!
UsuńPycha! Bardzo często robimy takie zupki :D
OdpowiedzUsuńU mnie też będą teraz pojawiały się częściej!
UsuńOstatnio jadłam w restauracji podobny krem, a do ozdoby zamiast jogurtu dodali serek chrzanowy. Niby zwykły serek naturalny wymieszany z chrzanem i przyprawami, a tak idealnie podkreślił smak zupki, że od razu kupiłam chrzan do domu :D
OdpowiedzUsuńO! Brzmi ciekawie :) Dzięki za ten pomysł :))
UsuńMmmm, pycha :-) a jak pięknie podane!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
UsuńSzparagi o tej porze roku mniam, zupka obłędna
OdpowiedzUsuńPyszna!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń